Tella (Osca)

Al poble de Tella, hi trobem un parell de simbols interessants que son del segle XVI

 

Salàs de Pallars

A Salàs de Pallars també trobem d'aquesta mena de simbols que datan de principis del segle XVII

 

Mapa dels simbols

Com sabeu al nostre poble tenim molta gent inquieta per saber coses de la nostra rica història i que cada dia en porta noves vessants.

Una d'elles es la de seguir els simbols que trobem gravats en vigues de fusta, o pedra als portals, finestres i sostres de les cases del poble.

A priori no semblen gaire cosa, però per qui sap veure, pot entendre moltes i sorprenents coses que ens fan interpretar el nostre passat amb matissos que d'altra manera ens passarien per alt.

l'Enric de casa Pere de Servent es un estudiós d'aques tema i aprofitem la seva empenta per endegar també una secció dedicada a la cerca i, perquè no, la interpretació dels simbols que trobem al poble i que comparant-los amb els que trobem arreu, no tan sols de Catalunya sino de la peninsula, França, etc... ens farà adonar que erem part de quelcom més gran e important del que pot semblarnos avui en dia.


Mapa on es localitzen els simbols esmentats

Si feu click sobre la senyal us aparexerà una referencia a l'article que s'esmente i si feu click a la referenci
us durà a l'article amb el seu coningut.

contentmap_module

Rectoria

Simbols a la casa de la Rectoria


Aqui podem llegir  + YESUS MARIA YOSEB +  que podem entendre com un texte tradicional de bendició.

També veiem diferents dibuixos, com una roda solar i la rosa hexapétala que ja es troba en moltíssims llocs de la peninsula iberica i França desde abans dels temps dels romans, es a dir que son antiquíssims.


Gracies per les aportacions, Enric

Isil

A la petita població d'Isil on tenim l'esglèsia de St Joan podem trobar els simbols en els capitells, cosa que ens reafirma que la investigació es prou important